top of page
Caută
Poza scriitoruluiMarian Paraschiv

Care este cea mai bună dietă?

Am ţinut „keto..” şi am slăbit 8 kg, sau.. am ţinut „Ducan”, „paleo”, „atkins” etc..

Din ce în ce mai multe persoane întreabă care este dieta perfectă? Ei bine, în pofida tuturor speculaţiilor şi a promovării agresive a anumitor „diete” răspunsul corect este că nu există o dietă anume, universal valabilă, deşi, este posibil ca uneori, o încercare anume să dea rezultate, ceea ce va valida teoria dar doar pentru persoana respectivă. A lua cu „copy&paste” o dietă care a dat rezultate în privinţa cuiva este o procedură periculoasă. Este ca şi cum ai încerca să conduci o maşină, fără a avea permis de conducere, dar uitându-te pe geam la ce fac ceilalţi. S-ar putea să meargă, dar şansa de a strica maşina, sau şi mai rău de a te accidenta grav este foarte mare. Cam la fel şi în cazul dietelor, am folosit o meraforă. Anumte „diete” trebuie prescrise medical şi au fost create ca atare. Ar trebui să vorbim mai bine despre obiceiurile alimentare şi să nu punem în spatele unui tipar pre-stabilit un rezultat care depinde mai mult de practică decât de aliment în sine.

Lucrul cel mai important de care ar trebui să ţinem cont este că sursa surplusului de masă corporală poate avea cauze diverse, ca: obiceiuri alimentare nesănătoase, predispoziţii genetice, afecţiuni (ştiute sau neştiute), vârsta şi nivelul de activitate fizică, stresul şi cumulul emoţiilor negative, mediul, calitatea alimentelor, consumul de alcool, ş.a.m.d. Toate aceste elemente şi încă altele pe care nu le-am menţionat, constituie variabile în efectul pe care ar trebui să îl aibă o anumită „dietă”, aşa că răspunsul ferm pe care îl dau întrebării este că cea mai bună dietă este cea creată special pentru tine. Nu căuta o soluţie de a rearanja un mecanism atât de complex cum este corpul tău aşa cum ai căuta un film într-o seară de weekend, recomandarea mea este să priveşti foarte serios probelma. Mai întâi, dacă vorbim exclusiv despre slăbire este foarte bine să iei o decizie bazată pe factorul „sănătate” şi nu doar pe aspectul fizic. Pentru că da, există deformări ale propriei noastre percepţii, vizavi de cum credem că ar trebui să arătăm faţă de cum arătăm în realitate, sau fie şi în percepţia celorlalţi. (De aceea a apărut anorexia - cauze pishice , este doar un exemplu). Aşadar, abordarea corectă pleacă de la a stabili mai întâi DE CE vrem să ţinem o dietă (oricare ar fie aceasta) şi apoi de la evidenţierea unor parametri personali, cum ar fi: tipul somatic, predispoziţiile genetice, vârsta, distribuţia procentuală per organism a masei musculare şi a grăsimii , care credem că ar fi greutatea ideală şi în urmă cu cât timp am avut această greutate. Acestea ar fi primele informaţii necesare înaintea stabilirii unei diete. Recomandarea specialiştilor este ca timpul alocat slăbirii să fie de măcar jumătate din timpul în care ne-am îngrăsat de la data la care am avut greutatea ideală. Dar aceasta trebuie ajustată cu vârsta, obiceiruile, din nou, lucrurile nu sunt atât de simple precum o poză pe instagram cu un corp bine lucrat.

Eu aş lăsa deoparte termenul „dietă” şi aş căuta mai degrabă un stil de viaţă adecvat şi m-aş documenta cu privire la cum ar trebui să arate felul meu de a mânca dacă ar trebui să ţin cont de parametri personali menţionaţi anterior. Şi da, aş ţine cont de recomandările unui coach certificat în nutriţie în detrimentul abordării unei „diete” despre care am aflat că a dat reultate în cazul altora. Anumite diete au efect galopant asupra coprului uman, dar asta vine la pachet cu un cost pe care nu îl poţi evalua în absenţa unui medic. Nu vă mai lăsaţi păcăliţi de ofertele generoase de slăbire rapidă, pentru că acestea vă fac rău, pe banii voştri. Când cineva vă oferă o soluţie rapidă, puneţi-vă întrebarea: cu ce cost? şi nu mă refer la bani ci la sănătatea voastră.

Altfel, keto, paleo, ducan, atkins, sunt doar nume ale unor practici pentru care unii au plătit scump, distrugându-şi iremediabil sănătatea. Dar dacă te-ai hotărt să faci ceva în privinţa asta, există o abordare mai potrivită, învaţă de la un coach ce anume să faci pentru a aduce echilibrul în viaţa şi în obiceiruile tale. Şi slăbirea va fi doar o consecinţă sănătoasă a echilibrului tău. Fă-ţi o evaluare personală împreună cu un nutriţionist, tehnician sau coach, (cântar de compoziţie corporală, măsurători, evaluare nutriţională şi de fitness etc). Am menţionat cumva şi că transformandu-te (în detrimentul ţinerii unei diete) te va ajuta pentru toată viaţa, crescandu-ţi stima de sine? Şi atunci, care este o mai bună preimză a fericirii decât absenţa nefericirii în relaţia cu propriul nostru corp, cu propria noastră viaţă?

Marian Paraschiv

Certified Coach In Nutrition Pn1


47 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

תגובות


bottom of page