top of page
Caută
Poza scriitoruluiMarian Paraschiv

Prima zi în sală



Gata, te-ai hotărât să începi antrenamentele, ai decis că e timpul să intri în formă. Îți faci abonament pe 6 luni (sau chiar un an) și hotărăști că vei merge de cel puțin 3 ori pe săptămână la sală și uneori chiar și în weekend. Ți-ai pregătit și echipamentul frumos, geanta e gata, să mergem la sală!

Odată ajunsă aici te uiți în sală la toți tipii lucrați, la tipele ”fit” și te întrebi ce mănâncă, unde? Apoi, resemnată, te duci la prima bandă de alergare liberă și începi să mergi ușor, pentru a te încălzi. Și te încălzești de-a binelea, transpiri și nu, nu te simți tocmai confortabil. Ba chiar ai și o ușoară teamă de ridicol, începe să ți se pară că nu te potriveșți cu locul, că.. cineva se uită la tine.

Odată terminată încălzirea, cauți un aparat.. dar cam toate sunt ocupate, nu prea ai idee de unde să începi. Undeva, lângă tine, o tipă lucrează sub îndurmarea unui antrenor personal. Tragi cu ochiul și furi un exercițiu, ești atentă la indicațiile antrenorului și chiar înțelegi ce spune, te întrebi zâmbind ce i s-o părea așa greu clientei lui, că tu ai înțeles din prima. Găsești un aparat liber și te gândești cu ce greutate să începi, te uiți din nou în stânga, dreapta (că doar asta fac cu toții, nu?) și vezi că o tipă cam de calibrul tău lucrează cu pinul montat la 45 kg. Și trage la piept, aparent fără să facă prea mult efort. Te agăți de bară și în momentul în care începi să tragi realizezi că nici nu poți clinti mașinăria. Te uiți, poate ai uitat vreo piedică pusă pe undeva, cauți ajutor, nu se poate, dacă cea de lângă tine lucrează atât de ușor trebuie să poți și tu că doar nu o fi aia atât de puternică. Dar curând realizezi că tipa aia chiar e antrenată. Simți jena cum te cuprinde, odată cu toate întrebările legate de tine însăți; oare e ceva în neregulă cu tine? Oare.. poate tu nu ești făcută să faci asta?

După ce ai pierdut vremea prin sală, te duci la duș dezamăgită și în ușoară depresie, aproape rușinată să te dezbraci în fața tipelor care arată atât de bine, în vestiar. Pleci, moment în care mintea ta creează strategii pentru atenuarea efectului dezamăgirii. Poate ar fi mai bine dacă până ai intra în formă ai lucra un pic acasă, singură, să nu te vadă nimeni, eventual îți cumperi o aplicație, ai văzut într-o reclamă pe net că în 2 luni poți scăpa de 10 kg sau mai bine, cumperi un aparat din acela de la tv-shop? Dar ai plătit abonamentul la sală pe 12 luni (că era promoție).

Pff.. ce complicat! Ajungi acasă ”am fost la sală!” îi spui soțului tău, care trece amuzat pe lțngă tine, făcând o glumă care evident, nu-ți convine. Stima ta de sine se duce naibii și consideri ca relaxarea în fața unui serial cu niște snaksuri și o cola rece vor atenua depresia în care ai intrat.

Nu-i așa că te-ai regăsit în povestea de mai sus? Dacă nu, nu mai continua lectura, înseamnă că ți-ai luat un antrenor personal, ai un plan de alimentație pus la punct de către un nutriționist, totul este personalizat 100% și ai început să simți efectele schimbării, așa este? Dacă nu, uite cum stă treaba:

În momentul în care ai decis să faci această schimbare în viața ta (a te apuca de sport) trebuie să ții cont de câteva lucruri: primul dintre ele este că trebuie să îți setezi obiective realiste. Un profesionist, un antrenor personal îți va face o evaluare fizică, motrică de sănătate, va discuta cu tine, îți va cere analizele, va cere părerea nutriționistului tău și îți va valida obiectivele sau îți va propune unele realizabile, dar cel mai important lucru este că va etapiza efortul tău, spărgandu-l în obiective mai mici că să puteți urmări progresul fără riscuri de sănătate pentru tine sau, atenuând posibilitatea abandonului. El știe cum să facă asta. Îți cunoaște tipul corporal, are informații despre metabolismul tău și mai ales despre stilul tău de viață. Cu alte cuvinte te-a ”calificat” pentru program. (Dacă nu a făcut asta, atenție, vrea tare mult banii tăi și nu îl prea interesează evoluția ta, overall). Astfel,îți va face un plan personalziat de antrenament, crecând gradual intensitatea, exercițiile și gradele de dificultate astfel încăt să te aducă la forma visată.

Al doilea lucru important, de care ar trebui să ții cont este acela că nu poți ”fura” antrenamentele altora. Foarte mulți ”trag cu ochiul” la sală dar sunt loviți de ineficiență. Și asta îi costă timp, efort, bani, până la urmă pierd pe termen lung.

A lucra asistat este cel mai important lucru pentru progresul tău. Apelează la profesioniști și înainte de a începe lucrul cu un nutriționist și antrenor personal, caută review-uri, rezultate, alege-i pe aceia cu care simți că ai chimie, nu te lăsa păcalită de cum arată el, asta este cea mai mare capcană. Pentru că nu știi ce a făcut el să arate așa și nici ,măcar dacă tu ai putea să obții aceleași rezultate.

De exemplu, la Bodylogic, noi punem mare accent pe chimie și calificarea unui client este cel mai important aspect al relației noastre viitoare. Lucrăm întotdeauna în echipă (client- nutriționist-antrenor) și avem metode proprii de traking al rezultatelor. Nu, nu încurajăm obiectivele neraliste pentru că cel mai important obiectiv al nostru este ca tu, să devii ambasadoarea noastră. Și o vei face, cu siguranță pentru că dacă ai fost într-o sală de sport, împreună cu Bodylogic îți vei atinge potențialul maxim cu eficiență și bune intenții.

Te așteptăm la o evaluare pentru calificare! și apoi, totul se va schimba in bine, nu vei mai fi nevoită să tragi cu ochiul, vei ști foarte bine ce sa faci!

31 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page